О пројекту

Захваљујући успешној сарадњи Народног музеја, компанија Хјулит-Пакард и Теленор и Градске општине Стари град реализован је, под покровитељством кнегиње Јелисавете Карађорђевић, пројекат Арт Тура. Током наредна два месца на улицама Београда биће отворена галерија под ведрим небом, а на градским фасадама пролазници ће моћи да виде репродукције уметничких дела које се на први поглед не разликује од оригинала. Захваљујући АртТурa пројекту преко 30 изузетних ремек дела из збирки Народног музеја, која већ дуже време нису доступна широј јавности, започеће нови живот на београдским фасадама. Заинтересовани пролазници биће у прилици да уживају у делима Клода Монеа, Камија Писароа, Пјера Огиста Реноара, Едгара Дега, Матиса или Пабла Пикаса као и ремек делима домаћих аутора од којих издвајамо дела Катарине Ивановић, Паје Јовановића, Надежде Петровић, Јована Бјелића, Саве Шумановића или Милене Барили.

Овим изузетним пројектом Народни музеј и његови партнери желе да пробуде интересовање грађана за класичну уметност која је на овај начин искорачила ка својој публици. Велика турнеја (Grand tour) је у периоду од 17 до 20 века представљала неизоставни дело класичног образовања који је за циљ имао упознавања других култура и ширење сопствених видика. Као модерна верзија Велике турнеје пројекат АртТурa пружа прилику сусрета уметничких дела и пролазника на београдским улицама.

Како се Народни музеј већ дуги низ године налази у процесу реконструкције овај пројекат реализујемо са жељом да поштоваоцима уметности надоместимо немогућност перманентног контаката са уметничким благом из ризница Народног музеја. Репродукције које ће бити изложене на градским фасадама неке ће пролазнике подсетити на бројне изложбе и посете Народном музеју, друге ће пак инспирисати на присније упознавање са актуелнм музејским поставкама док ће најмлађе генерације по први пут упознати са делом непроцењиве културне баштине.

Приликом излагања слика водило се рачуна о музеолошким стандардима. Дела су урамљена, постављена и опремљена одговарајућим легендама, а уз сваку слику налазе се и бројеви телефона чијим позивом можете добити кратку поруку или одслушати аудио вођење кроз изложбу или пак преузети фотографију изложеног ремек дела.

Искуство сарадње водећих компанија са светским музејима те коришћење најсавременијих технологија са циљем генерисања интересовања представља полазиште за реализацију АртТурa пројекта. Коришћење најсавременије технологије у области штампе великих формата пружило нам је могућност верног репродуковања ремек дела великих уметника којма је, захваљујући новим технологијама омогућено да из галерија и музеја закораче у градски пејзаж. Професионални штампачи за велике формате намењени су штампи високог квалитета омогућавају висок квалитет колорита што је за реализацију АртТур изложбе било посебно важно. Захваљујући најновијим штампарским технологијама могуће је добити репродукцију идентичну оригиналу која је уз то отпорна на временске услове и штетне утицаје околине.

Срећни смо што на овај, помало неуобичајан начин, можемо да јавности представимо део збирки које Народни музеј чува и позовамо вас да прошетате улицама Београда и покренете своју АРТТУРУ.